Levin Hetlands bowlingkarriere
– et lite stykke bowlinghistorie

Denne uken er det tre år siden min far, Levin Hetland, døde. Samtidig er det også 50 år siden han ble norgesmester i bowling, som den første mannlige bowlingspiller fra Stavanger. Jeg vil derfor benytte anledningen til å ta en gjennomgang av bowlingkarrieren hans. Forhåpentligvis kan deler av denne historien ha interesse for andre enn den nærmeste familien.

Levin Hetland ble født på Austre Åmøy i gamle Hetland kommune 5. juni 1939. Han flyttet til Stavanger for å begynne å jobbe høsten 1964. Samme høst åpnet bowlinghallen i Bjergsted – den første bowlinghallen i Stavanger, og Levin gikk og bowlet noen ganger sammen med en liten gjeng fra Finnøy. På denne tiden var han kjæreste med Eirin Nordbø, som han senere skulle bli gift med. I januar 1965 flyttet også hun til Stavanger, der hun begynte å jobbe for firmaet MaskinAutomat, som for det meste drev med jukeboxer. Firmaet ble drevet av Rolf Gjerde, som også drev bowlinghallen i Bjergsted. Utover våren 1965 begynte Levin å spille mer bowling – også alene, med sin tilkommende kone som skriver.

Bowlinghallen i Bjergsted

Bowlinghallen i Bjergsted ble offisielt åpnet fredag 9. oktober 1964. Ordfører Jan Johnsen stod for åpningen. Han hadde selv spilt bowling i Harlow og New York i ungdommen, og viste god teknikk da han kastet den første ballen.

Faksimile Stavanger Aftenblad fra åpningen av bowlinghallen i Bjergsted.
Faksimile Stavanger Aftenblad 10.10.1964 i forbindelse med åpningen av hallen i Bjergsted.

Hallen i Bjergsted hadde 10 baner, med moderne maskiner levert av Brunswick Bowling. Hallen ble drevet av Stavanger Bowling A/S, som hadde investert drøyt 1.5 millioner kroner i anlegget. Primus motor for bowlinghallen og disponent for Stavanger Bowling A/S var Rolf Gjerde, som hadde spilt bowling mens hans studerte og jobbet i USA. Aftenbladet kunne melde om stor interesse for den nye hallen, og mer enn 2500 besøkende i åpningshelgen.

Rolf Gjerde var disponent for Stavanger Bowling A/S og mannen som stod bak bowlinghallen i Bjergsted. Han hadde studert og jobbet i USA før han flyttet tilbake til Stavanger på begynnelsen av 1960-tallet. Han hadde spilt bowling i USA og var en habil bowlingspiller. Han spilte for Stavanger Bowling Club (SBC) der han trolig også var leder. Han ble kretsmester i C-klassen i 1966 (men med dårligere poengsum enn vinneren av D-klassen, Kåre Kristoffersen, som dermed ble kåret til kretsmester) og tok 6. plass i B-klassen da NM ble arrangert i Stavanger i 1965.

Hans kone, Sherry Gjerde, var amerikansk og spilte også bowling. Hun tok NM-bronse i 1965 og ble kretsmester samme år. Rolf Gjerde giftet seg senere med Berit Iversen, som hadde jobbet som sekretær for ham i Bjergsted. Hun spilte også bowling i Bjergsted og tok sølv i KM 1965, bare slått av Sherry Gjerde.

Rolf Gjerde var født 2. oktober 1930 og døde 14. november 1997 i Key Largo, Miami, USA.

Rogaland Bowlingkrets ble for øvrig konstituert samtidig med åpningen av hallen, med Martin Kirkhus som leder. Utenom Stavanger var det på denne tiden bare bowlinghaller i Oslo, Bergen og Kristiansand.

Bowlinghallen i Bjergsted fikk dessverre bare drøyt fire års levetid. Hallen ble stengt like før jul 1968, og i mars 1969 ble det tatt ut konkurs i Stavanger Bowling A/S. I løpet av den korte levetiden produserte hallen likevel fire norgesmestere fra Stavanger. I tillegg til Levin ble Oddbjørg Ravndal norgesmester for kvinner tre år på rad, siste gang i 1969 – etter at hallen i Bjergsted var nedlagt.

1966 – gjennombrudd som kretsspiller

Første gang Levin opptrer i resultatlistene som er gjengitt i Stavanger Aftenblad er etter en turnering søndag 16. januar 1966 der han ble nr 2 i D-klassen med 1392 poeng, bare slått av Torleiv Molaug (1426). I tillegg ble han slått av vinneren av C-klassen, John Dahle jr, som med 1527 poeng satte ny rekord for hallen i Bjergsted.

To måneder senere tok Levin bronse i klasse D i kretsmesterskapet. Med poengsummen 1413 ble han bare slått av Kåre Kristoffersen (1462) og Torleiv Molaug (1419). I tillegg hadde vinneren av C-klassen, Rolf Gjerde, bedre poengsum med 1428 poeng. I dobbel ble det også bronse, sammen med Oskar Wathne (1279), bak to andre par fra Hook. Sammen med Reidar Kindervaag , Leif Eriksen og Kåre Kristoffersen spilte Levin og Oskar på Hooks lag som tok gull i lagkonkurransen for 5-mannslag.

I mai deltok både Levin og Oskar i NM i Oslo, men vi kjenner ikke til hvilke resultater de oppnådde i dette mesterskapet.

Under sesongåpningen i Bjergsted høsten 1966 vant Levin en klar seier i klasse D med 1552 poeng (snitt 194). Poengsummen var også langt bedre enn vinneren av klasse C – Leif Møster fra Bergen, som året før hadde vunnet NM-gull da NM første gang ble arrangert i Stavanger. Sammen med Oskar Wathne ble han også nr 2 i dobbel, så vidt slått av sine to lagkamerater i Hook – Reidar Kindervaag og Kåre Kristoffersen. Tre uker senere vant han en ny seier, denne gang med litt mer beskjedne 1433 poeng.

I desember 1966 vant han Rogaland Bowlingkrets sin «Jule-cup». Konkurransen gikk over fem serier. Levin fikk 955 poeng (191 poeng i snitt) og vant foran Svein Børresen (950). Børresen hadde imidlertid den beste serien, med sterke 247. Ved denne anledningen spilte Levin double sammen med Rolf Jakobsen, og de måtte se tre lag foran seg på resultatlisten.

Resultater Jule-cup 1966

1. Levin Hetland, Hook       955
2. Svein Børresen, Cross     950
3. Reidar Kindervaag, Hook   915
4. Leif G. Johannessen, Taxi 850
5. Oskar Wathne, Hook        845
6. Rolf Kristensen, Cross    836

1967 – NM-sølv for lag

I februar 1967 spilte Levin på Hooks lag som tok sølv under NM for lag i Bergen. Han spilte sammen med Reidar Kindervaag, Kåre Kristoffersen og Oskar Wathne. Hook oppnådde den høyeste samlede poengsummen, men tapte sin første kamp mot Oslo-klubben Spotniks og måtte derfor nøye seg med sølv. Alle de fire Hook-spillerne spilte bra og plasserte seg blant de seks beste individuelt, med Kindervaag som den aller beste og Levin som nr 3. Hook hadde kvalifisert seg for NM-deltakelse gjennom å vinne den lokale ligaen i Rogaland, høsten 1966.

Under KM i mars 1967 spilte han nok ikke opp mot sitt beste. Han fikk sin beste plassering i dobbel, der han og Oskar Wathne ble nr 4, fattige 4 poeng bak bronsevinnerne – brødrene Audun og Kåre Norheim. Dette kretsmesterskapet ble Cross sitt mesterskap, med gull til Leif Eriksen i singel, Arne Jensen og Svein Børresen i dobbel, samt gull i lagkonkurransen.

Hooks beste spiller denne våren, Reidar Kindervaag, som senere ble Levins dobbelpartner, deltok imidlertid ikke i KM, da han var opptatt med landskamp mot Sverige. Som første mannlige bowlingspiller fra Rogaland var han blitt tatt ut på landslaget, etter flere sterke konkurranser den siste tiden.

Etter dette la Levin egentlig opp som bowlingspiller, for å kunne prioritere familien som var under etablering. Han giftet seg 13. mai og ble far for første gang i november.

1968 – Comeback med NM-gull og TV-opptreden

Levin lot seg imidlertid overtale til et comeback av Kåre Kristoffersen da NM skulle spilles i Stavanger i 1968. Levin begynte å spille igjen, og vant 3 gull i KM (singel, dobbel og lag), 2 NM-gull og representerte Norge i Nordisk TV-mesterskap.

Kretsmesterskapet ble avviklet 9.-10. mars. Levin fikk størst konkurranse av den 18 år gamle Cross-spilleren Rolf Kristensen, som senere ble Levins sjef i bowlinghallen på Åsen. Men Levin vant KM-tittelen med god margin – 1498 mot 1445 poeng. Dobbelmakkeren hans, Reidar Kindervaag, tok tredjeplassen med 1385 poeng, og det gav en klar seier i dobbel, 99 poeng foran Rolf Kristensen og Svein Børresen fra Cross.

NM-kvalifiseringen ble arrangert 21.-22. april. Levin vant A-klassen med 1438 poeng foran Reidar Kindervaag (1417), John Dahle jr (1415) og Rolf Gjerde (1290). De to beste i B-klassen, Kåre Kristoffersen og Audun Norheim, fikk imidlertid bedre poengsummer med 1480 og 1441 poeng. De fire beste i A-klassen kvalifiserte seg for NM, sammen med de fire beste i B-klassen (Rolf Jakobsen og Trond Nordskog i tillegg til Kristoffersen og Norheim).

Etter sterkt spill hele våren var Levin en av de store favorittene foran norgesmesterskapet i Stavanger, og hjemmefavoritten innfridde til fulle. NM startet fredag 10. mai. Den offisielle åpningen ble foretatt av ordfører Leif Larsen, som slo ned fem kjegler i sitt åpningskast. 130 deltakere startet i dobbel og singel-kvalifisering, og dagen endte med seier i dobbel til Levin og hans makker, Reidar Kindervaag. Seiersmarginen var 89 poeng ned til Sven Larsen og Paal Heivang fra Oslo-klubben Strike. Det ble for øvrig Stavanger-seier i damenes dobbel også, der Oddbjørg Ravndal og Elsa Kristoffersen gikk til topps.

Faksimile Stavanger Aftenblad 11.5.1968
Faksimile Stavanger Aftenblad 11.5.1968 – Det ble hjemmeseier i dobbel både for kvinner og menn.

Levin hadde et ypperlig utgangspunkt foran finalen lørdag, og med jevnt og godt spill sikret han seg et norgesmesterskap med 2974 poeng (185.9 i snitt), 81 poeng foran Erling Osland fra Taxi Bergen (norgesmester i dobbel fra 1964). Det var ytterligere 10 pinner ned til Leif Møster fra Flint, Bergen (norgesmesteren fra 1965), og deretter 30 ned til Reidar Kindervaag som ble nr 4. Men Levin fikk sterk konkurranse om å bli mesterskapets beste spiller. I B-klassen hadde unggutten Per Kittelsen spilt bra, men Levin slo ham til slutt med 2 pinner.

NM 1968

Resultater klasse A
1. Levin Hetland, Hook, Stavanger     2974
2. Erling Osland, Taxi, Bergen        2893
3. Leif W. Møster, Flint, Bergen      2883
4. Reidar Kindervaag, Hook, Stavanger 2853
5. Paal Heivang, Strike, Oslo         2841
6. Haavard Holmung, Fight, Bergen     2828

NM ble avsluttet med bankett og premieutdeling på Victoria Hotell lørdag kveld. Spillerne fra Stavanger fikk med seg 4 av 6 mulige gull på hjemmebane, i det Oddbjørg Ravndal forsvarte sin NM-tittel i dameklassen. Levin var forøvrig den siste norgesmesteren som ikke samtidig fikk kongepokal. Den første kongepokalen i bowling ble delt ut i 1969, og senere har denne alltid blitt tildelt norgesmesteren i A-klassen.

Aftenpostens utsendte medarbeider (Knut Habberstad, selv aktiv bowlingspiller og NM-deltaker for Club 300, norsk mester i dobbel i 1971, og senere visepresident i Bowling-forbundet) beskrev den nybakte norgesmesteren slik: «Levin Hetland er en ny og flott tilvekst til vår stamme av topp-bowlere, og vi får gleden av å se ham på TV-skjermen den 25. mai da han skal representere Norge i det nordiske TV-mesterskap. Med et forsprang på 81 poeng ble han en klar norgesmester og viste at den enkle spillestil kan være et sikkert våpen mot overdrevne skruballer som fortoner seg flott, men som det er meget vanskelig å mestre.»

Kort om de som kom nærmest Levin under NM i 1968:

Per Kittelsen var 19 år gammel og et stort bowlingtalent da han måtte se seg slått av Levin med to pinner under NM i Stavanger i 1968, i kampen om å bli mesterskapets beste spiller. Han hadde vunnet B-klassen også året før, og han hadde vært beste nordmann da han fikk sin landskampdebut i en landskamp mot Sverige tidligere på året, bare 18 år gammel. Han skulle bli en av landets beste bowlingspillere de neste 10 årene.

Allerede 13 måneder etter NM i Stavanger slo Per Kittelsen til med en sensasjonell bronse under EM i København, etter å ha ledet store deler av konkurransen. Sammen med Paal Heivang, Freddy Johansen, Gulbrand Gagnum, Håvard Holmung og Erling Osland tok han også bronse i 5-mannslag.

I 1975 spilte Kittelsen på det norske laget som tok VM-bronse i 5-mannslag, og i 1977 tok han EM-gull i dobbel sammen med Arne Svein Strøm. Han ble norsk mester i 1970. Sammen med Tom Christensen ble han norsk mester i dobbel både i 1969 og 1970, og sammen med Erik Garder tok han et nytt NM-gull i dobbel i 1977.

Han ble nordisk mester i 5- og 8-mannslag i 1974, og han tok sølv i dobbel sammen med Arne Svein Strøm i 1974 og sølv i dobbel sammen med Geir Berntzen i 1978.

Kittelsen spilte for Oslo-klubben Hybo/Skru, og senere for Family og bidro til flere NM-gull for lag i begge klubbene.

Erling Osland fra Bergen var den som kom nærmest Levin i kampen om å bli norgesmester i 1968. Sammen med Rolf Sulen ble han i 1965 den første norgesmester i dobbel. Han tok også NM-sølv i singel i 1966, men ble aldri norgesmester i singel. I 1965 ble han nr 4 og beste skandinav i EM, bare 11 poeng fra bronsemedaljen.

Senere spilte han på det norske laget som tok bronse i 5-mannslag under EM 1969. Han tok også 15. plass individuelt og ble nest beste nordmann. Han spilte også på det norske laget som tok bronse i 8-mannslag under Nordisk Mesterskap i 1966. Osland var leder i Bergen Bowlingkrets 1968-1970.

Leif W. Møster tok NM-bronse da Levin ble norgesmester. Han ble norgesmester i 1965 og bronsevinner også i 1966. Han tok NM-sølv i dobbel både i 1965 og 1966. Han spilte på landslaget i flere år, og spilte bl.a. på det norske laget som tok bronse for 4-mannslag under Nordisk Mesterskap i 1968, og bronse for 8-mannslag i 1964 og 1966.

Møster var en sentral skikkelse i bowlingmiljøet i Bergen i mer enn 40 år. Han vant det åpne norske mesterskapet i 1979, etter å ha slått Arne Svein Strøm i finalen, og han spilte på Hulls lag som tok gull i lag-NM i 1980 og ble seriemester i 1982. I mange år var han trener og leder for landslaget. Han var svært engasjert i trenerarbeid, sentral i NBFs trenerforum og medforfatter av et trenerkompendium som ble brukt i mange år.

Han hadde mange tillitsverv for Norges Bowlingforbund bl. a. som forbundsstyremedlem. I 1995 fikk han NBFs hederstegn i sølv.

Leif W. Møster døde i 2003.

Nordisk TV-mesterskap 1968

Som kretsmester var Levin kvalifisert for den nasjonale kvalifiseringsfinalen til nordisk TV-mesterskap. Mesterskapet var et samarbeidsprosjekt mellom NRK, Norges Bowlingforbund og bowlingforbundene i de øvrige nordiske landene. Kvalifiseringen ble spilt i Sollihallen i Oslo, og motstanderne var Øistein Nitter, Hybo/Skru (kretsmester i Oslo), Sverre Bjordal, Viking (Bergen) og Odd Krüger, Treff 65 (Kristiansand).

Levin spilte sin beste turnering noensinne. Det var jevnspilt halvveis, men så tok Levin over ledelsen og økte den bare mot slutten. Han avsluttet med 232 poeng i siste serie, og 1633 totalt – ny personlig rekord over 8 serier, ikke veldig langt bak gjeldende norgesrekord, og mer enn 200 poeng foran nærmeste konkurrent. Han ble dermed den første (av en lang rekke) mannlige bowlingspiller fra Stavanger til å representere Norge i en internasjonal turnering (Oddbjørg Ravndal var første kvinne, hun deltok i Nordisk Mesterskap allerede i 1966). Etter seieren i kvalifiseringsturneringen var overskriften i Rogalands Avis «Hillevågs-elektriker skal forsvare Norge»:

Faksimile Rogalands Avis
Resultater fra kvalifiseringen:

1.	Levin Hetland, Hook         1633
2.	Odd Krüger, Treff 65        1428
3.	Øistein Nitter, Hybo/Skru   1402
4.	Sverre Bjordal, Viking      1381

Lørdag 25. mai var Levin tilbake i Oslo, denne gang for å spille den nordiske finalen. Deltakerne var innlosjert på Hotell Viking, der deltakerne ble hentet klokken 12. Konkurransen foregikk i Veitvethallen og gikk over 3 serier. Den begynte klokken 13.30, og ble sendt på TV mellom 19:00 og 20:00 om kvelden.

Den finske deltakeren tok ledelsen med 199 poeng i første serie. Han falt imidlertid gjennom i den andre serien, og endte til slutt helt sist. Levin greide ikke å følge opp det gode spillet han hadde vist under NM og kvalifiseringen til TV-mesterskapet. Han hang godt med etter første serie (181), men skuffet med 159 poeng i andre serie. Likevel kunne alle fire vinne konkurransen med en god sisteserie.

Den svenske deltakeren var erfarne Börje Åsberg, som var blitt nr 7 i siste VM. Han ledet med 8 poeng foran siste serie, men det viste seg at det var danske Kurt Petersen som spilte best mot slutten, og sikret seieren med 10 poeng. Levin spilte 179 i den siste serien og unngikk så vidt sisteplass i mesterskapet.

Resultater Nordisk TV-mesterskap 1968

1.	Kurt Petersen, Danmark      547 (188 – 166 – 193)
2.	Börje Åsberg, Sverige       537 (180 – 182 – 175)
3.	Levin Hetland, Norge        519 (181 – 159 – 179)
4.	Erkki Lariola, Finland      518 (199 – 148 – 171)

Da Kurt Petersen kom hjem til Danmark var en rekke bowlingspillere samlet i Rødovre i forbindelse med finalen i det danske mesterskapet, og Petersen ble behørig hyllet og takket for sin innsats og gode propaganda for bowlingsporten. Börje Åsberg ble senere på året nordisk mester i bowling og spilte på det svenske landslaget en årrekke. Erkki Lariola spilte på Finlands lag som tok sølv i 8-mannslag i samme mesterskap.

Det var for øvrig meningen at det nordiske TV-mesterskapet skulle bli et årvisst arrangement, men det ble med dette ene mesterskapet.

Levin fortsatte å spille bowling høsten 1968 og bidro til Hooks 4. plass i NM for lag i Kristiansand. På laget spilte også Reidar Kindervaag, Kåre Kristoffersen, Audun Norheim, Rolf Jakobsen og Oskar Wathne. Hook gjorde det bra tatt i betraktning at de hadde et langt dårligere treningsgrunnlag enn sine konkurrenter fordi bowlinghallen i Bjergsted var blitt brukt til messer i lange perioder.

Pause og ny start på Åsen

Da bowlinghallen i Bjergsted ble lagt ned like før jul i 1968 ble det vanskelig å fortsette bowlingkarrieren. I mai 1969 reiste en liten gruppe bowlingspillere fra Stavanger til NM, som ble avviklet i Veitvethallen i Oslo. Blant dem var Reidar Kindervaag og Kåre Kristoffersen fra Hook. Den regjerende norgesmesteren var imidlertid ikke med til Oslo. Oddbjørg Ravndal vant sin tredje NM-tittel på rad i dameklassen, mens de mannlige deltakerne fra Stavanger plasserte seg langt mer beskjedent på resultatlisten, uten særlig spilletrening etter at bowlinghallen i Bjergsted var nedlagt.

Sommeren 1979 ble Stavanger Bowlingallianse etablert, og med Hook-spillerne Rolf Jakobsen og Kåre Kristoffersen i spissen startet arbeidet med å etablere ny bowlinghall på Åsen. Bak Bowlingalliansen stod klubbene som hadde ligget i dvale siden bowlinghallen i Bjergsted ble nedlagt, og de la vekt på å etablere et tilbud som skulle drives i balanse, ikke med profittmotiv, slik Rolf Gjerde hadde gjort i Bjergsted. Levin fikk jobb i den nye hallen helt fra åpningen i januar 1980.

Faksimile Stavanger Aftenblad 18.12.1979
Faksimile Stavanger Aftenblad 18.12.1979 – Den nye bowlinghallen på Åsen er klar til åpning på nyåret.

Han begynte også å bowle igjen, og to og en halv måned etter åpningen tok han to sølv i KM – i double sammen med Reidar Kindervaag, samt i lagkonkurransen for 5-mannslag. Med dette hadde de også kvalifisert seg for NM, der Levin og Reidar oppnådde 4. plass i dobbel i B-klassen. De lå lenge an til sølv, men en litt svak avslutning gjorde at de måtte reise hjem uten medaljer. Gullet i B-klassen gikk til Rolf Kristensen og Lennart Olsson fra Cross. Kristensen tok også bronse i singel. Stavanger-spillernes resultater var oppsiktsvekkende gode.

Rolf Kristensen var en lovende ung bowlingspiller i Bjergsted. Han bodde ikke langt fra Bjergstedparken og jobbet i bowlinghallen i ungdomsårene. Han tok NM-gull i dobbel, klasse B, i 1967 (sammen med Leif Eriksen) og ble nr 6 individuelt, bare 17 år gammel. I 1968 tok han sølv i KM, bak Levin Hetland. Da den nye bowlinghallen på Åsen skulle åpnes i 1980, ble Rolf Kristensen ansatt som hallbestyrer. Han markerte seg også som en av kretsens aller beste bowlingspillere, og allerede i mai 1980 tok han et nytt NM-gull i dobbel, klasse B, sammen med Lennart Olsson. Individuelt tok han bronse i B-klassen.

Rolf Kristensen ble kretsmester i 1981 og 1983. I 1983 ble han også uttatt til en landskamp mot England. Norge vant landskampen, men Rolf spilte dårligst av de norske spillerne.

Rolf Kristensen døde 2. januar 2018.

Rolfs kone, Marit Kristensen, ble også etter hvert en av landets beste bowlingspillere. Hun tok NM-gull i lag for Cross i 1982, og for Stavanger BK i 1985. I 1985 tok hun NM-bronse i dobbel sammen med Liv Marie Klemetsen. I 1986 deltok hun i Nordisk Mesterskap og spilte på det norske laget som tok bronse for 5-mannslag. I september 1981 ble hun den første som spilte en 300-serie under trening eller konkurranse i Stavanger.

På sitt beste spilte Levin nå like bra som han hadde gjort i Bjergsted 12-13 år tidligere, men nivået – både nasjonalt og på kretsnivå – var blitt høyere i løpet av denne perioden. Norges beste bowlingspiller de siste 5-6 årene, Arne Svein Strøm, hadde bragt norsk bowling helt opp i verdenstoppen.

Levins prestasjoner svingte også mer enn nå enn de hadde gjort i Bjergsted, men avslutningen av den første vårsesongen på Åsen var det klasse over. Han vant en klar seier i hallmesterskapet for Stavanger Bowlinghall i begynnelsen av juni med 2219 poeng på 12 serier (184.9 i snitt). Sammen med Reidar Kindervaag vant han også dobbel. Levin hadde for øvrig også vunnet hallmesterskapet i Bjergsted.

Resultater Hallmesterskap 1980

Herrer klasse C
1. Levin Hetland, Hook          2219
2. Kåre Norheim, Hook           2144
3. Audun Norheim, Hook          2117
4. Rolf Kristensen, Cross       2105
5. Reidar Kindervaag, Hook      2102
6. Wilhelm Hetland, Cross       2091

Herrer klasse D
1. Wiggo Lund, DBK              2135
2. Ole Lund, Hook               2133
3. Øyvind Lund, DBK             2119

Damer klasse C
1. Nina Torgersen, Crown        1924
2. Berit Sandve, Crown          1898
3. Grethe Gabrielsen, Cross     1868

Høsten 1980 spilte han på Hooks lag som ble nr 13 i lag-NM i Kolbotn. Levin spilte dårligst av de 6 Hook-spillerne (1332 på 8 serier), men ingen av de andre spilte heller særlig bra. Hook ble likevel best av Stavangerklubbene som deltok. Norgesmester for lag ble Hull fra Bergen, med bl.a. veteranen Leif W. Møster på laget.

Senere på høsten spilte han en ny god turnering da han ble nr 3 i C-klassen i Roco Cup med 1523 poeng. Turneringen hadde deltakelse både fra Bergen og Oslo, og blant 85 deltakere i alle seniorklassene for herrer oppnådde Levin 6. beste poengsum totalt. Den eneste lokale spilleren som slo ham var Kåre Norheim (1594 poeng).

Blant de utenbys spillerne som slo Levin i Roco Cup var Sverre K. Bjordal fra Bergen, som ble nr 2 i A/B-klassen med 1539 poeng. Bjordal var en av motstanderne da Levin vant kvalifiseringen til det nordiske TV-mesterskapet 13 år tidligere.

En annen bergenser som var på besøk i Stavanger igjen var Leif W. Møster, bronsevinneren fra NM i 1968. Han ble nr 3 i A/B-klassen med 1510 poeng og måtte nok en gang se seg slått av Levin.

I 1981 ble ikke Levin funnet god nok til å spille KM (også NM-kvalifisering) sammen med Kindervaag. Han ble satt opp på Hooks andrelag, sammen med junioren Egil Fjøsne. Levin slo tilbake ved å spille 1511, til KM-sølv i singel, og gull i dobbel sammen med Fjøsne.

Resultater KM 1981

Herrer
1.	Rolf Kristensen, Cross                1550
2.	Levin Hetland, Hook                   1511
3.	Wilhelm Hetland, Cross                1508

Herrer, dobbel
1.	Egil Fjøsne/Levin Hetland, Hook       3035
2.	Alf Simonsen/Wilhelm Hetland, Cross   2947
3.	Reidar Kindervaag/Kåre Norheim, Hook   2904

Under NM i Trondheim i 1981 klarte Levin og Egil Fjøsne en 10. plass, De ville imidlertid vunnet NM-gull i B-klassen om de begge hadde spilt like bra som i KM. Levin ble nr 32 i singel i B-klassen med 1386 poeng, men ville vært med i medaljekampen med like bra spill som i KM.

Etter at 1980/81-sesongen var avsluttet hadde Levin for første gang spilt seg opp i B-klassen, dvs han hadde et sesongsnitt på over 175 pr serie (tilsvarer 1400 på en vanlig 8 series turnering) og mer enn 60 spilte serier.

I september 1981 vant han A/B-klassen i en åpen turnering, med den sterke poengsummen 1538 (192.2 i snitt) – hans beste resultat i andre del av bowlingkarrieren. Den eneste som spilte bedre enn ham i denne turneringen var Terry Jonassen, som vant C-klassen med 1548 poeng. Reidar Kindervaag ble nr 2 i A/B-klassen med 1491 poeng og bidro til en klar seier i dobbel.

Resultater åpen turnering 26.-27.9.1981

Herrer, klasse A/B
1.	Levin Hetland, Hook           1538
2.	Reidar Kindervaag, Hook       1491
3.	Rolf Kristensen, Cross        1464
4.	Wilhelm Hetland, Cross        1458

Herrer, klasse C
1.	Terry Jonassen, Cross         1548
2.	Bill Seeley, Jadar            1535
3.	Roald Klemetsen, SBK          1534
4.	Nils Blomberg, SBK            1468
5.	Viggo Samsonsen, Cross        1454
6.	Øyvind Lund, DBK              1450

I 1982 spilte han svært dårlig under KM (1307 poeng og desidert sist i A/B-klassen), men han kvalifiserte seg likevel for NM, takket være godt spill av dobbel-makker Kindervaag, som vant KM-gull med 1599 poeng. De var det nest dårligste dobbel-paret som kvalifiserte seg til NM. Under NM spilte de samlet sett et lite hakk bedre (2933 poeng), men plasserte seg langt nede på resultatlisten.

Reidar Kindervaag overtok som Levins dobbel-partner foran NM i 1968, og de fortsatte å spille sammen på Åsen 12 år senere. Som bowlingspiller var Reidar på mange måter Levins rake motsetning. Mens Levin måtte være topp konsentrert og ikke bli forstyrret for å spille bra, lot ikke Reidar seg affisere av noe. Reidar var en av kretsens beste og mest profilerte spillere i en årrekke, både i Bjergsted og på Åsen. I 1967 ble han første mannlige bowlingspiller fra Rogaland som ble blitt tatt ut på landslaget. Etter flere sterke konkurranser fikk han spille en landskamp mot Sverige.

Bilde av Levin Hetland og Reidar Kindervåg
Levin Hetland og Reidar Kindervaag fotografert i mars 1980, etter at de ble beste dobbelpar fra Stavanger da det var besøk fra Bergen for første gang i den nye hallen på Åsen. (Foto: Rogalands Avis)

Da Rogaland Bowlingkrets ble reetablert i forbindelse med åpningen av den nye bowlinghallen på Åsen i 1980 var Reidar Kindervaag formann i kretsstyret de første årene, fram til Wiggo Lund overtok våren 1983. Under Reidars ledelse utviklet kretsen seg raskt til en av landets ledende bowlingkretser. Halvannet år etter åpningen på Åsen hadde Stavanger nærmere 250 lisensierte bowlingspillere, nesten like mange som man hadde i Oslo og Bergen, hvor man hadde spilt bowling uavbrutt i 20 år. I Stavanger satset man bevisst på rekruttering, og i løpet av få år dominerte ungdommene fra Stavanger juniorklassene i Norge, særlig på guttesiden.

Reidars største prestasjon som spiller var da han i 1981 vant han den nasjonale kvalifiseringen til verdenscupfinalen ved å slå storfavoritten Arne Svein Strøm i finalen. Han fikk da delta i den internasjonale finalen i Madison Square Garden i New York. Deltakelsen i verdenscup-finalen fikk en dramatisk start da den nye kula hans ikke ble godkjent i kontrollen (for mye sidevekt), og han måtte i all hast få boret seg en ny kule. Dette gjorde at han startet noe nervøst, men han spilte seg sterkt opp og kvalifiserte seg til kvartfinalen (de 16 beste) som sistemann. I kvartfinalen spilte de én serie mot hver av de 15 øvrige deltakerne. Reidar vant bare én av disse kampene og ble da til slutt nr 15.

Reidar Kindervaag ble både kretsmester og vestlandsmester i 1982. Begge konkurransene vant han med 1599. I nasjonal sammenheng tok han sølv i dobbel, klasse B, under NM i 1981, sammen med Kåre Norheim. Høsten 1982 var han kaptein på Hooks lag som tok gull i lag-NM på hjemmebane i Stavanger, og i sin første sesong i 1. divisjon tok klubben sølv i serien våren 1983.

Han spilte seg også inn på landslaget igjen, og i 1983 fikk han æren av å delta på det norske laget i VM i Venezuela. Der ble han nr 135 i singel (6 serier), nr 158 i All Event (24 serier) og nr 12 i 5-mannslag.

I november 1983 ble han den femte norske spiller (den første fra Rogaland) som spilte en 300-serie (maks) i konkurranse. Han var senere medlem av domsutvalget i Norges Bowlingforbund, og i 1997 tok han NM-gull i dobbel i veteran-NM, sammen med Bjørn Dahle.

Reidar Kindervaag døde 3. april 2007, 65 år gammel.

Avslutning av bowlingkarrieren

Levin vant sin siste turneringsseier i slutten av mai 1982. Med 1470 poeng gikk han til topps i A/B-klassen. Han slo bl.a. sin faste dobbel-partner, Reidar Kindervaag, som hadde lagt seg bak seg et sterkt halvår, med 36 poeng. Vinnerne av C-klassen og juniorklassen, Bill Seely og Geir Ove Wærsland, hadde imidlertid bedre resultat. De spilte begge 1486. Levin og Reidar sikret seg også en ny dobbel-seier, knepent (15 pinner) foran Bill Seely og Roy Bennet.

Levin avsluttet dermed med stil, for dette var trolig hans siste turnering. Levins helsetilstad hadde vært dårlig i mange år. Han måtte slutte i jobben som tekniker i bowlinghallen på denne tiden, og på midten av 1980-tallet ble han uføretrygdet. Han holdt kontakten med bowlingmiljøet i flere år, og han spilte en serie i ny og ne. Men helsetilstanden ble gradvis verre, og de siste 20 årene hadde han lite kontakt med bowlingmiljøet i Stavanger. Levin Hetland døde 6. mai 2015.

Bowlingklubben «Hook»

I hele sin bowlingkarriere representerte Levin «Hook» Bowlingklubb (han kan muligens ha representert Stavanger Bowling Club helt i starten, ifølge Stavanger Aftenblad 18.1.1966). Hook spilte i lyseblå trøyer og hadde en klubblogo med klubbnavnet skrevet ved hjelp av bowlingkjegler og bowlingkuler:

Logo Bowlingklubben Hook

I bowlingens barndom i Stavanger var det hele åtte bowlingklubber i Stavanger – Stavanger Bowling Club (SBC), Mix, Taxi, Cross, Choke, Softy og Crown i tillegg til Hook. Softy og Crown var rene dameklubber, og ble trolig slått sammen etter noen år. De første årene var det SBC og Mix som hadde de beste spillerne blant herrene, men etter hvert overtok Hook som den dominerende klubben på herresiden. Klubben vant bl.a. dobbelt i lagkonkurransen for 5-mannslag under KM i 1968. 50 år senere ser det ut til at de fleste klubbene, Hook inkludert, har lagt inn årene. Det er bare Cross og Stavanger BK som har aktive spillere i 2014/15.

I 1967 spilte Levin på Hooks lag som tok NM-sølv for lag. Våren 1982 spilte han på Hooks lag som vant 2. divisjon avdeling B og kvalifiserte seg til 1. divisjon etter å ha vunnet kvalifiseringen mellom de fire avdelingsvinnerne. I kvalifiserings-turneringen stilte Hook med fire juniorer (Helge Jakobsen, Geir Ove Wærsland, Sigve Johansen og Egil Fjøsne, som alle var i norgestoppen for junior), i tillegg til Levin og Reidar. Snittalderen på laget var 24 år, til tross for at de to veteranene begge hadde passert 40.

Høsten 1982 hadde Levin lagt opp da Hook endelig vant NM-gull for lag.

Vandrepokalene

I vår oppvekst stod det en bowlingkjegle på den øverste hylla i bokhylla – over den øvrige premiesamlingen fra bowlingperioden i Bjergsted. Dette var en vandrepokal som til enhver tid skulle stå hos den regjerende kretsmesteren i Rogaland. Det stod fire navn inngravert på foten som kjegla stod på: Trygve Hamre (1965), Kåre Kristoffersen (1966), Leif Eriksen (1967) og Levin Hetland (1968). Siden Levin var den siste som ble kretsmester før bowlinghallen i Bjergsted ble nedlagt, ble kjegla stående hos ham.

Da det første kretsmesterskapet skulle arrangeres etter åpningen av den nye hallen på Åsen, ville Levin ta med kjegla, slik at den kunne gå videre til neste kretsmester. Men det ble bestemt at vandrepokalen skulle avvikles, så kjegla ble stående hos Levin.

Kretsmestere Rogaland Bowlingkrets i Bjergsted-perioden
      Menn                                  Kvinner
1965  Trygve Hamre, Mix            1420     Sherry Gjerde, SBC        1175
1966  Kåre O. Kristoffersen, Hook  1462 *   Oddbjørg Ravndal, Crown   1250
1967  Leif Eriksen, Cross          1459 *   Oddbjørg Ravndal, Crown   1277
1968  Levin Hetland, Hook          1498     Oddbjørg Ravndal, Crown   1325

*) Vinner av D-klassen, med høyere poengsum enn vinneren av C-klassen

Da han ble norgesmester i 1968 ble han også den første vinneren av Tollpost sin vandrepokal til beste Rogalandsspiller i NM. Denne gav han videre til Kåre Kristoffersen, som skulle overrekke den til den beste spilleren fra Rogaland under NM i 1969. Det var Reidar Kindervaag, som med sin 30. plass ble beste mann fra Rogaland, men han fikk trolig aldri overlevert vandrepokalen og navnet hans ble aldri inngravert. Deretter ble det arrangert 10 norgesmesterskap uten deltakelse fra Rogaland.

Heller ikke denne vandrepokalen ble videreført, og siden Levins navn fortsatt var det eneste som var inngravert på pokalen, sørget Kåre Kristoffersen for at den ble levet tilbake til ham. Kristoffersen mente at om noen skulle beholde denne pokalen, var det mest riktig at den ble stående hos Levin.

Bilde av Levins vandrepokaler og andre pokaler og medaljer.
Levins vandrepokaler har en sentral plass på premiehylla. Fra venstre: Vandrepokalen fra hallmesterskapet i 1980, pokalen som vinner av samme turnering, vandrepokalen som beste spiller fra Stavanger under NM i 1968 og bowlingkjegla som kretsmester i 1968,

I juni 1980 vant Levin hallmesterskapet for den nye hallen på Åsen. I tillegg til de vanlige premiene var det her satt opp en stor pokal som vandrepokal, som da ble stående på hedersplassen i bokhylla – ved siden av bowlingkjegla fra KM 1968. Han sørget for å få tatt bilde av seg med den flotte pokalen, siden han regnet med at han måtte levere den fra seg ett år senere. Men heller ikke den vandrepokalen ble videreført, og for tredje gang endte Levin opp som den permanente eieren av en vandrepokal.

Kilder:
Levin Hetland
Stavanger Aftenblad
Rogalands Avis
Aftenposten
Bowlingnytt nr 1 1968
Div. bowling-tidsskrift
Div. resultatlister

Innspill eller kommentarer?

Innspill, kommentarer eller tilleggsopplysninger til denne gjennomgangen mottas med takk! For eksempel om noen skulle ha en Hook-logo på digitalt format!